bosBomen

 Ervaringen van ouders:

"Weer duidelijker geworden naar elkaar"

Ouders hebben 3 kinderen, 10 jaar geleden gescheiden en sinds 2 jaar loopt het moeizamer.

Vader: Heel fijn om weer echt met elkaar gesproken te hebben en dat we discussiepunten konden benoemen terwijl we tegenover elkaar zaten met de bemiddelaar erbij. We zijn tot de conclusie gekomen dat we zelf moeten communiceren, proberen dat ook te doen. We zijn weer duidelijker geworden naar elkaar.

Moeder: Zeer positief ervaren!! Top dat het belangeloos is. Nazorg en evaluatie ook als zeer prettig ervaren.

"Goed dat Samen Uit Elkaar er is"

Ouders hebben 1 kind en zijn enkele maanden na de geboorte al uit elkaar gegaan. Alle jaren is de communicatie goed gegaan maar sinds eind tienertijd van zoon zijn er wat problemen.

Moeder: Heel fijn om met deze bemiddelaar gesproken te hebben ondanks dat we door persoonlijke omstandigheden niet tot een bemiddelingsgesprek gekomen zijn. De bemiddelaar heeft geregeld contact met mij opgenomen en dat heb ik enorm fijn gevonden. Situatie is nu weer goed, onze zoon geeft aan gelukkig te zijn, wij zijn zo blij. Zo goed dat Samen uit elkaar er is. Ik kan het iedereen aanraden.

"Best moeilijk soms, maar zo belangrijk"

Ouders hebben 2 volwassen kinderen die last hebben van de scheiding van de ouders. Zij zijn pas in december 2017 in goed overleg uit elkaar gegaan. Ondanks dit blijkt de communicatie tussen ouders toch moeilijk te verlopen.  

Moeder (met instemming vader): Eind 2017 hebben mijn ex-echtgenoot en ik besloten om uit elkaar te gaan. Het initiatief lag bij mij omdat ik voelde dat ik steeds meer frustratie en fysieke klachten kreeg. We voedden elkaar niet meer en er was nauwelijks affectie naar elkaar en erger, we begonnen zelfs een hekel aan elkaar te krijgen doordat alles wat we tegen elkaar zeiden bij de ander negatief binnen kwam ook al was dat niet zo bedoeld. Ik had gehoopt dat onze communicatie na de scheiding beter zou verlopen. Dat was namelijk de intentie van ons beiden. We wilden als vrienden verder gaan. Hij had inmiddels een nieuwe relatie en ik hoopte dat alles daardoor ook voor hem wat gemakkelijker zou worden. Helaas werd het nog dramatischer waardoor ook onze twee kinderen, uit liefde geboren, steeds meer last daarvan kregen. Hoewel zij al volwassen zijn, waren wij niet direct een voorbeeld meer voor hen. Op een gegeven moment kreeg ik contact met de coördinator van 'Samen uit elkaar'. Er was een mooie klik en wat haar organisatie te bieden had klonk mij als muziek in de oren. Ondanks dat onze kinderen eigenlijk buiten de doelgroep vielen zag zij toch het belang voor zowel hen als ons en mochten wij deelnemen aan 'Samen uit elkaar'. Onze bemiddelaar werd ook onze coach en zelfs mijn ex-partner vond haar een "kei". Na een paar individuele gesprekken kregen wij twee gesprekken samen waarin wij beiden gespiegeld en geconfronteerd werden. Best moeilijk soms maar wel belangrijk. Ook het hardop naar elkaar benoemen van onze mooie eigenschappen was een heel emotioneel maar mooi moment. Wat ons weer wat dichter bij elkaar bracht. Dat en het besef dat we elkaar in aanleg geen pijn wilden doen maar wel deden en dat we ook de keuze hadden elkaars keuzes te respecteren vond ik een mooie uitkomst van onze gesprekken. De gesprekken zijn inmiddels alweer even geleden en onze communicatie loopt nog niet altijd even soepel omdat het verwerken van emoties nou eenmaal niet van de ene op de andere dag gaat maar we weten waar we aan kunnen werken. Het maakt het voor onze kinderen een stuk gemakkelijker nu zij mogen beseffen dat zij geen schuld hebben aan onze 'crash' en dat het ons probleem is en niet dat van hun. Dat zij niet hoeven te kiezen want natuurlijk houden zij evenveel van hun vader als van hun moeder, net zoals wij beiden van hen houden. Onvoorwaardelijk. Mooi als dat zo kan blijven. Uiteraard raakt het hen als zij de struggle van emoties bij ons zien en gaan zij daar allebei verschillend mee om. Maar als zij zien dat je ook zonder oorlog, op respectvolle wijze uit elkaar kunt gaan, kunnen zij daar in positieve zin mee verder en dit hopelijk ook weer aan hun kinderen meegeven. 

Enorm veel dank aan allen die betrokken waren bij het begeleiden van ons proces.

"Er viel een last van mijn schouders"

Moeder (50+), 2 volwassen kinderen, scheiding 8 jaar geleden (na 27 jaar huwelijk). De bemiddelaar heeft een aantal coachgesprekken met moeder gevoerd.

Moeder: Om te praten over mijn scheiding, met een voor mij onbekend persoon, leek mij eerst heel moeilijk. Uiteindelijk bleek dit geen probleem omdat de bemiddelaar een super lieve vrouw is. Ik voelde me al vrij snel op m'n gemak bij haar. Persoonlijk had ik nooit verwacht dat ik sommige dingen ooit uit zou spreken tegen iemand omdat ik me zo schaamde. Gelukkig ging het al snel bijna vanzelf. Natuurlijk vloeide er veel tranen maar dat mocht en kon gewoon tijdens de sessies. Niets was er raar, alles mocht ik zeggen. Ook werden er oplossingen gezocht of naar een manier gezocht hoe ik ergens het beste mee kan omgaan of hoe ik iets draagbaar kan maken voor mezelf.

Bij mij viel er een last van mijn schouders. Ook het gevoel dat ik altijd nog mag bellen als er iets is, geeft mij echt dat steuntje in de rug wat ik nodig heb. Ik ben zeer tevreden over de manier waarop ik behandeld ben en ik wil iedereen  die er behoefte aan heeft, aanraden om zich aan te melden voor Samen Uit Elkaar. 

"Ik vond het erg fijn om te horen dat er iemand was die met ons meeleefde"

Ouders hebben 1 kind van 6 jaar en zijn sinds juli 2018 uit elkaar. Er is veel wantrouwen maar ook nog veel genegenheid naar elkaar. Naast Samen uit Elkaar waren ouders onder andere ook in gesprek met een advocaat/mediator en heeft de rechter een uitspraak gedaan. Er zijn meerdere gesprekken met beide ouders gevoerd.

Vader: Hierbij een kort stukje van mijn kant over hoe ik de gesprekken heb ervaren. De gesprekken met twee vrijwilligers van Samen uit Elkaar waren laagdrempelig en gaven mij de gelegenheid om vrijuit te spreken over waar ik mee zat. Persoonlijk vond ik het erg fijn om te horen dat er iemand was die met ons meeleefde. Ze hebben echt hun best gedaan om ons te helpen en dat waardeer ik enorm. Nogmaals dank bemiddelaars voor jullie inzet!

"De communicatie tussen ons loopt nu goed"

Ouders hebben 1 dochter van 6 jaar en zijn sinds enkele jaren uit elkaar. Rondom de vakantieplanning ervaren beide ouders steeds problemen. Hun communicatie leidt hier enorm onder. Er zijn meerdere gesprekken met beide ouders gevoerd. 

Vader: De bemiddelingen tussen de moeder van mijn dochter en mij, door de bemiddelaar van 'Samen uit elkaar', hebben mij heel goed gedaan. De bemiddelaar liet ons het zelf doen en indien nodig begeleidde hij ons bij onze gesprekken. De communicatie tussen ons loopt nu goed. Ik raad het iedereen aan, ik heb het zelfs al anderen aangeraden omdat het voor ons zoveel goed gedaan heeft.

Moeder: Ik sluit me hier helemaal bij aan.

"Ik realiseerde me hoe belangrijk mijn eigen rol is"

Ouders hebben een dochter van 10 en zijn al zeven jaar gescheiden. Het ouderschapsplan was verouderd en de communicatie liep zo moeizaam dat het maken van nieuwe afspraken steeds lastiger werd. Dochter krijgt psychologische ondersteuning, waar zij en haar ouders heel tevreden over en blij mee zijn. Er zijn meerdere gesprekken met iedere ouder afzonderlijk gevoerd.

Moeder: Ik ben zeer positief over Samen uit elkaar en vind het zo fijn dat dit er is. Wij hebben hier zoveel aan gehad. Ik wist echt niet wat wij nog moesten doen. Het aanpassen van het ouderschapsplan was niet eens belangrijk meer. We hebben afspraken kunnen maken over verjaardagen en dergelijke en luisteren daarbij goed naar de wensen van onze dochter. We communiceren voorlopig onder andere via de mail en ik verwacht dat we in de toekomst weer met elkaar aan tafel kunnen maar ben voorlopig gelukkig dat we het op deze manier goed voor onze dochter hebben kunnen regelen.

Het belangrijkste van de bemiddeling was voor mij dat ik me realiseerde hoe belangrijk mijn eigen rol in deze situatie is. Ik heb geleerd dichterbij mezelf te blijven en me proactief op te stellen (is duidelijk aangeven wat ik wil). Ik voel me nu al zoveel sterker en gelukkiger.

"De bemiddelaar wees me op dingen die ik niet op die manier had bekeken"

Ouders hebben een vijfjarige dochter en willen graag samen voor haar zorgen. Door verblijf van vader in buitenland was dit moeilijk. Nu hij terug naar Nederland komt hebben de ouders samen middels hulp bij het maken van hun ouderschapsplan, goede afspraken kunnen maken.

Moeder: Mijn terugkijk op de keuze om dit ouderschapsplan samen met de bemiddelaar op te stellen is zeer positief. Ik heb er veel baat bij gehad dat er een derde persoon bij betrokken was om bepaalde dingen uit te leggen en of advies te geven waar nodig. De ondersteuning van de bemiddelaar heeft een goede indruk bij mij achtergelaten. Hij wees mij op dingen die ik niet op die manier had bekeken. Daarnaast heb ik zijn ondersteuning en hulp/advies als leerzaam en zinvol ervaren. Zonder hem was het denk ik niet zo ver gekomen om een goed en passend ouderschapsplan op te stellen.

Het ouderschapsplan geeft mij als ouder een houvast en bepaalde zekerheid dat afspraken van beide kanten worden nagekomen. Voor onze dochter is dit ook van zeer groot belang. Zo heeft zij ook stabiliteit wat betreft bijvoorbeeld vakanties.

Vader: Ik vond het soepel gaan. Met hulp van de bemiddelaar is het gelukt om weer te communiceren met mijn ex-vrouw. Ik vond zijn ondersteuning in grote mate helpend. Het ouderschapsplan is voor mij een middel dat meer duidelijkheid en zekerheid geeft. Dan is voor iedereen duidelijk wat er van elkaar verwacht wordt.

"De bemiddeling van Samen Uit Elkaar zorgde voor veel duidelijkheid"

Ouders hebben samen 2 zoontjes van 3 en 1 jaar (ze hebben beiden een tienerdochter uit een eerdere relatie) en zijn nog niet uit elkaar. Verhuizing van moeder zal binnenkort zijn. Ouders vragen hulp bij het maken van hun ouderschapsplan. 

Moeder: Ik heb de bemiddeling als zeer prettig ervaren. De bemiddelaar is aardig en heeft hart op de goede plek. Ik zal hem nooit vergeten en ben blij dat ik hem heb leren kennen en dat wij zijn hulp mochten ontvangen. Als je hulp nodig hebt om een situatie rustig te benaderen dan is het goed om bemiddeling van SUE te krijgen.

Vader: Hele fijne bemiddeling. Zorgde voor veel duidelijkheid. Soms is er rondom het ouderschapsplan onduidelijkheid (soms doordat sommige stukjes slecht gelezen waren). Bemiddelaar begeleidde ons dan bij het precies begrijpen van de tekst en het maken van afspraken.

Lelystraat 4  4827 KG Breda

samenuitelkaar@socialworkbreda.nl

Tel. 076-7370047 of 06-38276133